Vaststellingovereenkomst geheim?

Vaststellingovereenkomst geheim?
31 augustus 2018


In een vaststellingsovereenkomst bij beëindiging van een arbeidsovereenkomst staat meestal een geheimhoudingsclausule met boetebeding. Onlangs heeft een ex-werkgever € 1.000 boete ingehouden op de eindafrekening van de ex-werknemer omdat hij op een vraag van een collega geantwoord had dat hij bleef doorwerken tot einde dienstverband en de resterende verlofdagen zou laten uitbetalen.

Naar het oordeel van de kantonrechter overtreedt een werknemer die tegen een andere werknemer vertelt dat hij in het kader van een afspraak met zijn werkgever nog enige tijd werkzaam zal zijn bij die werkgever het geheimhoudingsbeding in zijn vaststellingsovereenkomst niet.

Dat zou anders zijn als de vertrekkende werknemer daarmee een bedrijfsgeheim prijsgeeft of voor de onderneming essentieel gevoelige informatie deelt met derden die de belangen van de onderneming kunnen bedreigen. Dit zal niet snel het geval zijn met thema’s als de doorbetaling van loon tot het einde van het dienstverband en de uitbetaling van verlofdagen. De werkgever heeft bovendien op geen enkele wijze het belang, anders dan de handhaving van het geheimhoudingsbeding, gelegitimeerd of verduidelijkt bij een zo verstrekkende geheimhoudingsbepaling.

De ex-werkgever wordt veroordeeld tot het als nog uitbetalen van de ingehouden boete van € 1.000 en moet de proceskosten van de ex-werknemer vergoeden.

Tip: Een geheimhoudingsclausule met boetebeding kan standaard zijn, als ex-werkgever kunt u zich er niet zomaar op beroepen.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.