Een werknemer krijgt een vrij dure auto van de zaak. Hij betaalt de werkgever een bijdrage in de aanschaf. De werknemer heeft een verklaring geen privégebruik. Daardoor blijft bijtelling achterwege. Toch wil hij de bijdrage in aftrek brengen op zijn inkomen. Hij verwerkt deze in zijn aangifte als negatief loon. De Belastingdienst corrigeert de aangifte. Hoe loopt dit af?
Volgens de werknemer heeft hij een duurdere auto vanwege zijn hoge functie – international salesmanager – en is dit uitsluitend ingegeven door de dienstbetrekking. De Belastingdienst redeneert anders: als de werkgever die dure auto zo belangrijk vindt, waarom dan die bijbetaling? De duurdere auto is daarom een subjectieve keuze van de werknemer en kan niet tot een aftrekpost leiden.
Van negatief loon is volgens de rechter alleen sprake als de werknemer zich jegens de werkgever niet kon onttrekken aan het aanvaarden van de duurdere auto. En dat kon de werknemer niet bewijzen.
Tip: Als uw werkgever echt vindt dat u zakelijk in een wat duurdere auto moet rijden, is het fiscaal handiger als hij dat ook zelf betaalt.